Retkeily

Testasimme kaksi kylmille keleille soveltuvaa aluskerrastoa!

Aktiivisuustason vaihdellessa aluskerrastolta vaaditaan lämpimyyden lisäksi myös optimaalista kosteudenhallintaa. Hyvä aluskerrasto pitää sinut kuivana ja lämpimänä olosuhteista riippumatta.

Pukeutuminen kylmiin olosuhteisiin on taitolaji. Toimivan pukeutumisen lähtökohtana on kerrospukeutuminen, jolloin vaatteita voidaan helposti lisätä, poistaa tai vaihtaa tarpeen mukaan. Oikeanlainen pukeutuminen alkaa toimivasta aluskerrastosta. 

Aktiivisuustason vaihdellessa kerrastolta vaaditaan lämpimyyden lisäksi myös optimaalista kosteudenhallintaa. Sekoitekankaasta valmistetut kerrastot toimivat hyvin kylmissä olosuhteissa. Kerrastoissa on merinovillaa sekä teknisiä kuituja yhdistämällä hyödynnetty materiaalien parhaimpia ominaisuuksia, kuten erinomaista kosteudensiirtoa ja lämpimyyttä.

Kylmissä olosuhteissa kannattaa huomioida myös nollapisteen asettuminen kehon ja ulkoilman väliin, jonka jälkeen kosteus alkaa jäätymään. Nollapiste pitäisi saada asettumaan mahdollisimman lähelle kuorikerroksen ulkopintaa, jolloin sisäpuolinen kosteus tuulettuu pois. 

Testasimme kaksi erilaista Thermowave- kerrastoa, joiden valmistuksessa on hyödynnetty alun perin syvänmeren sukellus- ja avaruuskäyttöön suunniteltuja materiaaleja. Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä tuotteita edustavan Jouni Lukkarin kanssa. Mielipiteet tuotteista ovat testaajien henkilökohtaisia.

Thermowave Merino Xtreme- kerrasto!

Thermowave Merino Xtreme- kerrasto on ainutlaatuinen sekoitus korkealaatuista merinovillaa sekä funktionaalista polyesteriä. Kankaan neulevahvuus on 200g/m² sisältäen 80% merinovillaa ja 20% polyesteriä.

Neuloksen sisäpinnassa oleva polyesteri on suunniteltu optimaaliseen kosteuden hallintaan. Hopeaionikäsittely estää mikrobien, homeiden, sienten ja bakteerien lisääntymisen ja leviämisen kankaassa tehden kerrastosta antibakteerisen. Sen sijaan kerrastossa käytetty merinovilla on jo luonnostaan antibakteerinen. Merinovillan hyviä ominaisuuksia ovat myös erinomainen eristävyys ja hengittävyys, jolloin villa lämmittää sekä siirtää kosteutta pois kehosta. 

Testasimme kerrastoa vaihtelevissa olosuhteissa kolmen henkilön voimin. Lämpötilat vaihtelivat testaamisen aikana -17° C ja +4° C välillä. Intensiivisessäkin liikunnassa kerrasto piti ihon kuivana. Pitkäkestoisissa aktiviteeteissä, kuten vaelluksilla kerrasto tuntui myös mukavalta.  Kerrasto on valmistettu niin, että siitä ei ole ihoa ärsyttäviä tai painavia ompeleita. Kaikki saumat ovat ommeltu leveillä tasosaumoilla. Myöskään repun kantaminen ei aiheuttanut viilekkeiden kohdille hankaumia tai hiertymiä.

Lukuisien testipäivien jälkeenkin testaajat olivat täysin vakuuttuneita kerraston toimivuudesta. Yksi testaajista kiitteli erityisesti kerraston mukavuutta hikiliikunnassa. Kerrasto tuntui mukavalta ja lämpimältä hikoilusta huolimatta. 

Joskus hyväkin kerrasto voi tuntua epämukavalta. Esimerkiksi jos olosuhteisiin nähden on liikaa vaatetta päällä tai kuorikerros ei hengitä riittävästi. Testin aikana ilmaantui myös pieniä ongelmia. Pitkällä vaelluksella kerraston ulkopinta tuntui kostealta.

Merinovilla voi imeä jopa 35% kosteutta painostaan tuntumatta märältä. Merinovilla pyrkii tasapainoon kosteuden kanssa. Jos kosteus on sisäpuolella suurempi kuin ulkopuolella, siirtyy se vaatekappaleen ulkopuolelle ja olo tuntuu edelleen kuivalta.

Yksi testaajista epäili myös kerraston antibakteerisuutta, mutta monien käyttökertojen jälkeen totesi antibakteerisuuden toimivan. Kerrastot eivät haisseet, niin kuin jotkut tekokuitua sisältävät haisevat kovan hikoilun jälkeen. Merinovillan luontainen antibakteerisuus ja polyesterin hopeaionikäsittely pitivät kerrastot raikkaina kovasta käytöstä huolimatta.

Thermowaven Merino Xtreme- kerrasto soveltuu erinomaisesti aluskerrastoksi kylmille keleille, mutta erittäin kylmillä keleillä voi tarvita lisäksi välikerraston. Paikallaan ollessa kannattaa käyttää tarvittaessa lisäeristeenä pieneen alaan pakkautuvia taukovaatteita. 

Suosittelemme Thermowave Merino Xtreme- kerrastoa käyttäjille, jotka arvostavat tehokasta kosteudensiirtoa ja lämmönsäätelyä. Kerrasto on erinomainen valinta lasketteluun, lumikenkäilyyn, retkeilyyn, metsästykseen, kalastukseen sekä kaikille muillekin luonnossa liikkujille. Kerrasto on valmistettu Euroopassa. Suositushintaa on 109 euroa. 

Thermowave 3in1- kerrasto

Thermowave 3in1- kerrasto on suunniteltu erityisesti kylmiin olosuhteisiin matala-aktiiviseen käyttöön. Kerraston neulevahvuus on 300g/m² sisältäen 45% merinovillaa, 43% polypropeenia ja 12% polyesteriä. Näitä materiaaleja yhdistämällä on saatu hyvin hengittävä ja lämmin kokonaisuus. 

Ainutlaatuisen neulostekniikan luomien ilmataskujen ansiosta kankaaseen on saatu erinomaiset lämpöä ja kosteutta säätelevät ominaisuudet. Kerraston sisäpuolen polypropeeni siirtää kosteuden ulospäin pitäen ihon kuivana ja lämpimänä. Välissä oleva polyesteri siirtää kosteuden merinovillaan, joka taas edelleen ulospäin. 

Hajua aiheuttavat bakteerit on eliminoitu polypropeenin ja polyesterin kuiduista hopeaionikäsittelyllä, mutta merinovilla on jo luonnostaan antibakteerinen. 

Testasimme kerrastoa kahden henkilön voimin vaihtelevissa olosuhteissa. Lämpötila vaihteli -21° C- +2° C välillä. Molempien testaajien mielestä kerrasto oli mitoitukseltaan ja joustavuudeltaan hyvä. Paidan helma on selkäpuolelta pidempi, joten suojaa hyvin alaselkää myös kumartuessa.

Pilkillä istuessa kerrasto tuntui mukavan lämpöiseltä. Myös reippaiden paikasta toiseen siirtymisien aikana kerrasto piti ihon kuivana hikoilusta huolimatta. Antibakteerisuus toimi erittäin hyvin, eikä ikäviä hajuja muodostunut. Kerrasto annettiin yhdeksi vuorokaudeksi testattavaksi ihmiselle, jota monet kerrastot olivat allergisoineet. Kuitenkaan Thermowave 3in1-kerrasto ei aiheuttanut hänelle minkäänlaista ongelmaa.

Kerrastossa kaikki ompeleiden saumat ovat litteitä tasosaumoja. Saumojen kohdalta iho pysyi kunnossa, vaikka kannoimme selässä ja olkapäillä monenlaisia välineitä ja varusteita.

Mielestämme kerrasto sopii niin aluskerrastoksi kuin välikerrastoksi erittäin kylmille keleille. Laadukas kerrasto soveltuu kaikenlaiseen talviulkoiluun, lasketteluun, kalastukseen, metsästykseen sekä kaikille muillekin ääriolosuhteissa harrastaville.

Kerrasto on valmistettu Euroopassa. Suositushintaa kerrastolla on 189 euroa. Tuotteita on saatavilla hyvin varustelluista tavarataloista ja erikoisliikkeistä. Lisätietoja antaa maahantuojan edustaja Jouni Lukkari, puhelin 044-7771201 

Muutama sana valmistajasta! (Termosportas UAB)

Liettuan Kaunasissa vuonna 1928 perustettu brändi Thermowave toimi rautaesiripun takana yli 60 vuoden ajan kehittäen kerrastoja ääriolosuhteissa työskenteleville syvänmeren sukeltajille sekä Neuvostoliiton avaruusohjelman tarpeisiin. Itsenäistymisen jälkeen yritys on ollut yksi suurimmista menestystarinoista Liettuassa. Tämän päivän kerrastojenlaatu ja toimivuus perustuvat yli 85- vuoden kokemukseen. Yhteistyö alan ammattilaisten kanssa jatkuu edelleen.

Vuodesta 2000 lähtien yhtiö on markkinoinut tuotteitaan ulkomaille ymmärtäen, että tuotteet, jotka ovat toimineet pitkään merellä tai jopa avaruudessa, soveltuvat erinomaisesti myös muihinkin ulkoiluharrastuksiin.

Huomio ainakin nämä asiat kerraston hankinnassa!

Markkinoilla olevien merinovillakerrastojen laatuerot ovat suuria. Pelkkä merkintä merinosta ei takaa aina laatua! Jos valitset kokonaan merinovillasta valmistetun kerraston, valitse mahdollisimman hienoa merinovillaa mikroniluvultaan 15-19,5 µm väliltä, sillä karkeammat merinovillat voivat kutittaa iholla.

Intensiivisessä liikunnassa kannattaa valita ihoa vasten tekninen kuitu, kuten polypropeenia ja polyesteriä. Viileille ja kylmille keleille toimivia ovat sekoitekankaista valmistetut kerrastot, jossa sisäpuolella teknisiä kuituja ja ulkopuoli merinovillaa, kuten edellä mainitut Thermowave-kerrastot.

Yleensä nykyajan kerrastoissa on hiertämättömät saumat, mutta varmista saumojen hiertämättömyys. Kerraston pitäisi asettua ihonmyönteisesti, mutta ei liian tiukasti. Hihojen, helman ja lahkeiden tulee olla riittävän pitkät. 

Aikaisemmin kirjoitettuja aiheeseen liittyviä artikkeleita, jotka ovat luettavissa oheisista linkeistä!

Näin valitset merinovillakerraston! 

Opas kerrospukeutumiseen- Näin teet sen oikein!

Tietoa materiaaleista!

Merinovillan ominaisuudet pähkinänkuoressa!

 • Merinovilla eristää lämpöä kylmällä ja vastaavasti viilentää lämpimällä säällä.
 • Villalla on erittäin hyvä imukyky. Sen ansiosta villakuitu sitoo kosteutta keholta ja pitää sen kuidussa. Näin olo tuntuu kuivalta myös hikoiltaessa.
 • Villakuitu pyrkii tasapainoon kosteuden kanssa. Jos kosteus on sisäpuolella suurempi kuin ulkopuolella, siirtyy se vaatekappaleen ulkopuolelle ja olo tuntuu edelleen kuivalta.
 • Villa imee kosteutta jopa 35% villan omasta painosta ja siirtää kosteutta ulospäin.
 • Lämmittää myös märkänä, koska villan lämmöntuotanto tehostuu kosteana. Lämpöenergiaa vapautuu siis vesimolekyylien törmätessä toisiinsa kuidun sisällä.
 • Villa on luonnostaan antibakteerinen, joten villavaatteita ei tarvitse välttämättä pestä vaan tuulettaminen riittää. 
 • Merinovilla ei syty palamaan herkästi.
 • Suojaa luonnostaan UV säteiltä, mitä monet keinokuidut eivät kykene tekemään ilman käsittelyjä. (UPF yli 40)

Polyesterin ominaisuudet pähkinänkuoressa!

 • Polyesteri on luja tekokuitu, jolla on erittäin hyvä kulutuksenkesto.
 • Ei ime kosteutta ja tämän vuoksi siitä on kehitetty profiloituja kuituja erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi kosteuden siirtoon iholta.
 • Polyesteri on elastinen materiaali.
 • Tuotteilla on hyvä auringonvalon- ja säänkesto.
 • Vaate siliää helposti ja kuivuu nopeasti. 

Polypropeenin ominaisuudet pähkinänkuoressa!

 • Siirtää kosteutta iholta kankaan ulkopinnalle.
 • Hengittää hyvin.
 • Ei nyppyynny.
 • Säilyttää mittansa ja muotonsa hyvin.
 • Tekstiilit ovat pehmeitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *