Terveys

Kahdeksan keinoa suojautua punkkien levittämiltä taudeilta.

Lue, miten suojaudut punkkien levittämiltä taudeilta parhaiten!

Punkkivälitteisten sairauksien paras hoito on ennaltaehkäisy. Suojautumalla huolellisesti punkkeja vastaan voit välttyä jopa koko loppuelämäsi piinaavilta seurauksilta.

Suomessa yleisin puutiaisen levittämä tauti on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama Lyme borrelioosi. Toinen tärkeä puutiaisen välittämä tauti on TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivokuume.  Näiden lisäksi punkit voivat tartuttaa myös monia muitakin oheistauteja. Maailmalla punkkien tiedetään tartuttaneen jopa kuolemiin johtaneita sairauksia.

Kahdeksan keinoa suojautua punkkien levittämiltä taudeilta.

1. Pidä pihan kasvillisuus lyhyenä

Yksi tapa ennalta ehkäistä punkkien levittämiä tauteja on pitää pihassa kasvillisuus lyhyenä. Punkit eivät sitten mielellään oleskele lyhyeksi leikatulla varsinkaan kuivalla nurmikolla. Kun et myöskään kastele nurmikkoa liikaa, se ei houkuttele punkkeja.

2. Estä villieläimien pääsy piha-alueelle

Punkkien isäntäeläimet kuten, myyrät, hiiret, rusakot, jänikset ja muutkin piha-alueille tulevat nisäkkäät tuovat mukanaan punkkeja. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa estää näiden villieläimien pääseminen piha-alueelle. Suurempien nisäkkäiden pääsy piha-alueelle voidaan estää aidoilla, mutta pienten hiirien ja myyrien estäminen on vaikeampaa jopa mahdotonta.

Hiiriä ja muita pienempiä nisäkkäitä voi pyytää toki elävänä pyytävillä tai tappavilla loukuilla sekä pyydyksillä. Pienten villien nisäkkäiden väheneminen kulkee käsi kädessä myös puutiaisten määrän kanssa. Mitään rauhoitettuja eläimiä ei saa kuitenkaan vahingoittaa.

3. Vähennä punkit PunkBuster- pyydyksen avulla

PunkBusterpyydyksen avulla vähennät kotipiiristäsi aktiivisten punkkien määrää. Punkkipyydys on turvallinen ympäristölle, ihmisille ja lemmikeille, koska torjunta-aineita ei tarvita.

PunkBuster-pyydystä tulisi vetää muutaman kerran kesässä, koska punkit ovat aktiivisia eri aikoina riippuen siitä, koska ovat edellisen veriannoksensa saaneet. Kehitysvaiheesta seuraavan siirtyessä punkit tarvitsevat veriaterian. Aikuinen naaraspunkki tarvitsee veriateria lisääntymistä, eli munintaa varten. Urospunkit voivat imeä verta useitakin kertoja kesässä.

Huomioida kannattaa myös se, että pyydyksellä ei saa koskaan koko aluetta punkeista täysin vapaaksi. Aktiivinen pyydyksen käyttäminen vähentää kuitenkin kotipiirissäsi ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia punkkeja merkittävästi.

Lue erillinen artikkeli PunkBuster-pyydyksestä TÄSTÄ!

4. Suojaudu vaatetuksella

Tavallisia vaatteita käytettäessä pukeudu peittävästi, jolloin paljas iho on suojattu vaatteella. Myös vaaleat vaatteet ovat tummia vaatteita parempi vaihtoehto, koska niistä tumman punkin huomaa helpommin. Lämpimällä kelillä vaaleat vaatteet edesauttavat myös kuumuuteen.

Pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin sekä laittamalla sukanvarret lahkeiden päälle, estät punkkien pääsyn iholle. Liikkuessasi rannalla ja pitkässä aluskasvistossa kannattaa lisäksi käyttää mahdollisuuksien mukaan kumisaappaita.

Punkeilta suojautumiseen on olemassa myös vaatteita, jotka estävät punkkien tarttumisen niihin. Yksi varteenotettava vaihtoehto on Craghoppers Noslife vaatteet. Perinpohjaisemmin näistä tuotteista voit lukea artikkelin TÄSTÄ.

Vaatteiden avulla säästyt myös muidenkin hyönteisten puremilta, kuten esimerkiksi hyttysten ja paarmojen. Tehoaineena vaatteissa on käytetty permetriiniä, joka pysyy vaatteissa vaatteiden elinkaaren, eikä myöskään liukene käyttäjänsä iholle. Käsitelty materiaali sopii myös pienemmille lapsille. Materiaali käsitellään torjunta-aineella jo ennen sen kutomista kankaaksi.

Vaatteiden lisäksi markkinoilta on saatavlla myös laadukkaita ”punkkisukkia”, jotka estävät punkkien kiinnittymisen iholle. Sukat sisältävät myös permetriiniä joka karkottaa tehokkaasti hyttysiä, hirvikärpäsiä ja punkkeja. Puutiaisia karkottavista sukista voit lukea TÄSTÄ.

5. Käytä punkkikarkotteita

Puutiaisen puremaa voi ehkäistä myös käyttämällä punkkeihin tehoavia hyönteiskarkotteita iholla ja vaatteissa. Punkkeihin tehoavat ikaridiinia tai DEET:iä sisältävät karkotteet. Kaikkien markkinoilla olevien karkotteiden tehoa ja mahdollisia haittavaikutuksia ei ole kuitenkan tieteellisesti osoitettu. Punkkeihin ei myöskään välttämättä tehoa liian laimea karkottava aine, joten varmista karkotteen teho etukäteen.

Koirilla voi käyttää punkkipantaa tai koiran iholle laitettavaa, useita viikkoja vaikuttavaa karkotetta. Näissä kannattaa erityisesti huomioida, että pienten lasten ei ole hyvä käsitellä pantaa tai olla lähikontaktissa pantaa käyttävän koiran kanssa! Myös pantojen käytöllä on havaittu olevan ongelmia joillekin koirille. Ne ovat saaneet hengenahdistuksia ja muitakin allergisia oireita.

6. Tee punkkitarkastus joka päivä

Punkkialueilla retkeilyn jälkeen on suositeltavaa tehdä punkkitarkastus, ja poistaa ihoon kiinnittyneet punkit mahdollisimman nopeasti. Pidä mukana pinsetit, jolloin saat irrotettua punkin oikeaoppisesti. Saunominen ja peseytyminen ulkoilun jälkeen auttaa huuhtomaan vielä kiinnittymättömät punkit pois. Hyviä apuvälineitä ovat myös niin sanotut vartalopeilit, jos ei ole toista henkilöä tarkastusta suorittamaan.

7. Tarkasta myös lemmikkisi

Tutki lemmikkieläimesi päivittäin äläkä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen. Erilaiset kammat ovat varteenotettavia apuvälineitä, koska ilman apuvälineitä ei varsinkaan pienempiä punkkeja tahdo erottaa.

8. Suojaudu riskialueilla TBE-rokotteella puutiaisaivotulehdusta vastaan

Mikäli asut tai oleskelet pysyvästi puutiaisaivotulehduksen riskialueilla, tai matkailet tällaisille alueille kotimaassa tai ulkomailla, keskustele rokotustarpeesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Usein kuulee puhuttavan punkkirokotteesta, joka on harhaanjohtava termi, koska TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, eikä itse punkeilta tai punkkien välittämiltä muita sairauksilta, kuten esimerkiksi borrelioosilta.

Puutiaisaivotulehdukseen on hoitokeinoja, mutta taudilta voi suojautua parhaiten rokotteella. Virus tarttuu nopeasti punkinpuremasta. Siksi punkin irrottaminen ei ehdi suojata tartunnalta samalla tavoin kuten borrelioosissa. Rokote soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Rokote sisältää kolme eri rokoteannosta, jotka otetaan tietyin väliajoin.

Hyönteisiä ja punkkeja suojaavia sukkia voitte halutessanne tilata *TÄSTÄ.

Miesten punkeilta suojaavia vaatteita voitte tilata *TÄSTÄ 

Naisten punkeilta suojaavia vaatteita voitte tilata *TÄSTÄ

Tähdellä merkatut linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden kautta tilatuista tuotteista saan pienen komission. Saaduilla tuloilla ylläpidän tätä blogia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *